Kezdőlap

et logo 230 2A tanulmány az intézmények és az elitek kapcsolódási módjainak kérdésével foglalkozik a rendszerváltás kontextusában. Lényegi mondandója, hogy az elitszerkezet és az intézményi szerkezet tekintetében létrejövő aszinkronitások határozzák meg, hogy az átalakulás békés vagy erőszakos, irányított vagy spontán jellegű lesz. Ezt követően az elitcirkuláció dimenzióit mutatja be, tárgyalja az elitcsere módja és az intézményi változások összefüggéseit. Áttekinti a rendszerváltás és a piaci átalakulás kapcsolatának elméleteit, arra a következtetésre jut, hogy rendszerváltásról csak akkor beszélhetünk, ha az piaci és a politikai átalakulást egyaránt jelent.

Lengyel György egyetemi tanár a Budapesti Corvinus Egyetem Társadalomtudományi Karán, a Szociológia és Szociálpolitikai Intézet munkatársa. E-mail címe: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

A tanulmány teljes szövege (pdf)

Aktuális szám

et2019 2

Az Erdélyi Társadalom folyóirat a következő nemzetközi adatbázisokban jegyzett:

ceeol logogesis

 proquest logodataciteIndex Copernicus

Részletes kereső

Hírek

Call for Papers: A szociális munka és sz…

2020-02-25

AZ ERDÉLYI TÁRSADALOM társadalomtudományi szakfolyóirat 2020/1-es számának tervezett témaköre: A szociális munka és szociális ellátás rendszerváltás utáni 30 éve Romániában a rendszerváltás óta eltelt időben a szociális munka és a szociális...

Bővebben...

A folyóirat támogatói

et tamogatok 2019 1