Hírek

et logo 230 2



AZ ERDÉLYI TÁRSADALOM szociológiai szakfolyóirat 2020/2-es számának tervezett témaköre: Társadalmi, gazdasági és politikai folyamatok az 1989. utáni átmeneti időszakban.

Lapszámfelelős szerkesztők: Veres Valér, Megyesi Boldizsár

A kommunista rendszer 1989. évi összeomlását követő 30 évben mind Romániában, mind pedig a többi Közép- és Kelet-Európai országban elkezdődött – és az értelmezésektől függően le is zárult – egy átmeneti időszak, amelyben számos eltérést, fáziskülönbséget észlelhetünk az országok között, de kétségtelenül mindenhol lezajlott egy átalakulási folyamat. Társadalmi szempontból az értékek, normák és a társadalomszerkezet változása, politikai szempontból a diktatórikus egypárti rendszert a többpárti demokráciák váltották f el, a központosított közigazgatást pedig, változó mértékben a decentralizáció és a szubszidiaritás szellemben átalakították a helyi és regionális önkormányzatok rendszerévé. A gazdasági szférában tanúi lehettünk az ipar és a szolgáltatások átalakulásának a központosított, állami tulajdonú tervgazdaságból a magántulajdonra épülő piacgazdaságra. A mezőgazdaságban hasonló folyamatok zajlottak le.

Az átmeneti időszak két fő geopolitikai folyamata a NATO és az Európai Uniós csatlakozási folyamat, amely jelentős stabilitást és gazdasági-társadalmi fejlődést eredményezett, de újabban egyre gyakrabban szembesülhetünk euroszkeptikus véleményekkel is, amelyek e folyamatok árnyoldalát hangsúlyozzák.

A Közép- és Kelet-Európai térségben lezajlott társadalmi átalakulási folyamatok illeszkednek egy a 20. század utolsó harmadában kibontakozó szélesebb átalakulási folyamatba is, amelynek során az európai társadalmakban a késő modern ipari berendezkedésből kialakultak az ún. posztindusztriális, szolgáltató társadalmak.  

Az Erdélyi Társadalom 2020. évi első tematikus számába olyan témákban várunk tanulmányokat, amelyek a fent jelzett folyamatok valamely aspektusát elemzik, vizsgálják és, értékelik, egy adott régió, közösség, ország, vagy a tágabb régió országainak összehasonlító vonatkozásában. Külön értékeljük az olyan témájú írásokat, amelyek a régió valamely magyar vagy más nemzetiségi-nyelvi közösségét érintő témát vizsgál az átmenet időszakát illetően.

A megjelentetni kívánt tanulmányok szerzői első lépésben egy 300-400 szavas kivonatot küldhetnek be 2020. május 30-ig, az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. és Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mailcímre.  A világjárvánnyal kapcsolatos akadályoztatások miatt a kivonatok leadását meghosszabbítjuk 2020. október 31-ig. (A kivonatok elfogadása még nem jelenti automatikusan a tanulmány megjelenésre való elfogadását! A kivonatok beküldése nem kizáró feltétel, de túljelentkezés esetén előnyt jelent) 

A tanulmányokat, és ahhoz kapcsolódó anyagokat (rövid angol és magyar kivonat, a szerzők biográfiai adatai, kulcsszavak) az Erdélyi Társadalom honlapjának elektronikus rendszerébe kell feltölteni (http://www.erdelyitarsadalom.ro/keziratok/keziratok-bekuldese.html). A tanulmányokat két anonim bíráló véleményezi, az ún. double blind peer review eljárásnak megfelelően. Megjelenésre való elfogadás esetén a szerző a bírálók javaslatai alapján rövid időn belül módosítania kell a kéziratát.

A tanulmányok beküldésének határideje 2020. november 15.
A tanulmányok formai követelményeit itt találják

Aktuális szám


et2023 1

Az Erdélyi Társadalom folyóirat a következő nemzetközi adatbázisokban jegyzett:

ceeol logogesis

 proquest logodatacitemta konyvtar sitelogo

Index Copernicus

Részletes kereső

A folyóirat támogatói

et tamogatok 2019 1

 

BGA logo 2022