Hírek

et logo 230 2Több szempontból is izgalmas és egyedülálló lett az Erdélyi Társadalom című társadalomtudományi szakfolyóirat legfrissebb két száma - számoltak be maguk a szerkesztők csütörtökön Kolozsváron, az Erdélyi Múzeum Egyesület székhelyén.

et lapbemutato 150226 maszol1

A 2001-ben alapított, évente kétszer megjelenő folyóirat 12. évfolyamának 1. száma például a család és a társadalmi nemek témát boncolgatja. Takács Judit és Szalma Ivett A homoszexualitással kapcsolatos társadalmi attitűdök vizsgálata Magyarországon és Romániában című tanulmányából például kiderül, Magyarországon a homoszexualitás, az abortusz, a házasságtörés, az alkalmi szexuális kapcsolat és a prostitúció témákban az abortusz iránti attitűdök a leginkább megengedők, ezzel szemben a házasságtörés számít a legkevésbé tolerálható cselekedetnek, különösen a női válaszadók körében.

A nők a férfiakhoz képest jóval megengedőbbek a homoszexualitással kapcsolatban mindkét országban. Érdekes adat, hogy míg Magyarországon a legkevésbé elfogadott házasként viszonyt folytatni, addig a román válaszadók a prostitúciót tartják legkevésbé megengedhetőnek.

A kötet a háztartási munkamegosztással is foglalkozik, a párkapcsolati formákkal, a női részmunkaidős foglalkoztatás főbb narratíváival Magyarországon és Romániában.

A 12. évfolyam 2. száma Péter László szociológus szerint kilóg a sorból: a kiadványt nem a téma fogja össze, hanem egy paradigma. A folyóiratban publikált írások az elismert német szociológus, Elias Norbert folyamatszociológiai modelljére fűzhetők fel, és ezzel a lapszám kilépett az etnicitás bűvköréből, csapdájából - magyarázta Péter László. „Általános műveltségi kérdés, hogy ismerjük Eliast, a szociológia George Clooney-ját” - fűzte hozzá.

et lapbemutato 150226 maszol2

A lapszámban olyan neves szerzők publikáltak, mint Michael Dunning, Hadas Miklós, Jason Hughes, John Goodwin, vagy éppen Durst Judit, Gecser Otto, sőt magyarul olvasható Norbert Elias A beágyazottak és a kívülállók közötti viszonyok elméletének megalapozásához című munkája. Elias paradigmamodelljére több témát is felfűztek a szerzők: terrorizmus és civilizáció; az amerikai bors, az indiai curry és a magyar paprika; erőszakkontroll és intimitás; a fűst száműzése a dohányzásból.

A lapbemutatón az is kiderült, hogy a szakfolyóiratot több szociológus ingyen, szabadidejében szerkeszti, csupán a kiadás költségeit kell fedezniük, így kerül egy lapszám csupán 12 lejbe. Megvásárolható a Kofferben.

Az Erdélyi Társadalom következő három lapszáma szintén tematikus lesz - tudtuk meg Kiss Dénes szociológustól. A következő szám az egyén, a közösségi hálózatok rezilienciájáról szól, a rákövetkező a Kolozsvár ifjúsági főváros-program miatt az ifjúsággal és sporttal foglalkozik. Az Erdélyi Társadalomnak idén egy különkiadása is lesz, az angol nyelvű lapszám az etnicitás és a gazdaság metszéspontjával foglalkozik.

 

Oborocea Mónika

forrás: http://www.maszol.ro/index.php/tarsadalom/43585-a-magyarok-a-hazassagtorest-a-romanok-a-prostituciot-gyulolik

Aktuális szám


et2023 1

Az Erdélyi Társadalom folyóirat a következő nemzetközi adatbázisokban jegyzett:

ceeol logogesis

 proquest logodatacitemta konyvtar sitelogo

Index Copernicus

Részletes kereső

A folyóirat támogatói

et tamogatok 2019 1

 

BGA logo 2022