Editor: István Horváth (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.)
Socialismul de stat a fost o realitate social-istorică prin formele și situațiile de viață pe care le-a creat / le-a permis. Proiectul de viață obiectivat în cartier, apartament într-un bloc sau într-un loc de muncă dezirabil, determină în continuare viața de zi cu zi și așteptările celor mai mulți dintre noi.
Socialismul de stat a condus la o situație din istoria socială care este departe de a se epuiza în mizeriile din anii optzeci (reducerea posibilităților de aprovizionare prin întroducerea sistemului de tichete, întreruperile de curent etc.).
Faptul că studiile referitoare la această perioadă sunt rare, constituie o lipsă nu numai pentru publicul academic ci și pentru educație sau înțelegerea societății în general. În aceste condiții înțelegerea prezentului este dificilă pentru generațiile post 1989, iar interpretarea trecutului din partea celor care au fost adulți înainte de 1989 prezintă multe contradicții.
O serie de aspecte ale acestei perioade sunt demne de a fi studiate și raportate ca reflecții scurte (min.5 pagini) sau studii mai exhaustive (max.15 pagini), de la memorialele până la analiza critică, metodologică a studiilor sociale apărute până în prezent, sau de la prezentarea macroproceselor (urbanizare, transformarea particularităților consumului și modernizarea stilului de viață) până la trecerea în revistă și interpretarea schimbărilor intervenite în distracție sau în formele de contact social.
În spiritul acestei introduceri, în primul număr tematic al Societății Transilvane (Erdélyi Társadalom) din 2021 așteptăm studii despre subiecte care analizează, examinează și evaluează unele aspecte ale proceselor menționate mai sus într-o anumită regiune sau comunitate ori într-o abordare comparativă în țările dintr-o regiune mai largă.
Autorii studiilor care urmează să fie publicate sunt rugați, ca prim pas, să încarce un extras de 300-400 de cuvinte la adresele de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. și Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. până la 30 mai 2021.
Studiile și materialele aferente (extrase scurte în limba engleză și maghiară, datele biografice ale autorilor, cuvintele cheie) trebuie încărcate în sistemul electronic al site-ului Societății Transilvane (https://www.erdelyitarsadalom.ro/en/manuscripts/submit-manuscripts.html). Studiile sunt revizuite de doi recenzori anonimi, conform procedurii de evaluare așa numite double blind peer review. Dacă articolul este acceptat pentru publicare, autorul trebuie să modifice manuscrisul într-o perioadă scurtă de timp, pe baza sugestiilor recenzorilor.
Deși subiectul se concentrează pe situația din România, așteptăm, de asemenea, articole care se referă la alte țări.
Termenul limită pentru depunerea studiilor este 1 iulie 2021.
Cerințele de formă pentru studii pot fi găsite aici