Hírek

et logo 230 2



Nemek a változó társadalmi térben.

Írások a társadalmi nem- és családszociológia témaköréből

A közép- és kelet-európai társadalmakban az elmúlt több mint két évtizedben végbement változások sajátos módon érintették a férfiak és nők társadalmi-gazdasági helyzetét. A nemi egyenlőtlenségre, valamint az erre reflektáló értékrendek, attitűdrendszerek alakulására vonatkozóan a szakirodalom számos magyarázatot kínál: a „szocialista örökségtől" az értékrendek tradicionálissá válásáig sokféle folyamat áll a nemi egyenlőtlenségek kialakulásának és növekedésének hátterében. A munkapiacra fókuszáló kutatások rávilágítottak arra, hogy a férfiak és a nők közötti egyenlőtlenségek (mind a jövedelem, mind a szegregáció tekintetében) nem csökkentek, sőt növekedtek is az utóbbi időszakban.

A piacgazdaság és demokrácia fokozatosan kiépült intézményrendszere , valamint az ezt kísérő makro-társadalmi folyamatok sajátos módon alakítják a férfiak és nők politikai, gazdasági, munkaerő-piaci stb. esélyeit poszt-szocialista országokban. A nyilvános társadalmi térben való boldogulás azonban – mind a nők, mind pedig a férfiak esetében – szorosan összekapcsolódik a magánszférát szabályozó értékekkel, közpolitikákkal, a család falain kívül és belül érvényesülő erőviszonyok alakulásával.

Ugyanilyen jelentős változások történtek a családi viszonyokban is az elmúlt két évtizedben Közép-Kelet-Európában: csökkent a házasságban élők száma, miközben növekedett az élettársi kapcsolatot választók aránya, a gyermekvállalás későbbi életkorra tolódott ki és a születések száma csökkent. Mindeközben olyan új családformák terjedtek el, mint a szivárvány családok, az egyszülős családok, illetve a mozaik családok.

Az Erdélyi Társadalom című szociológiai folyóirat a fentiek által jelzett, de nem kizárólag azokra korlátozódó tanulmányokat vár 2014. évi első számába. Példák lehetséges témakörökre, kérdésekre, melyekre a közlendő elemzések reflektálhatnak:

  • házasságkötés, párkapcsolatok
  • gyermekvállalás
  • új családformák
  • családon belüli nemi munkamegosztás
  • munkaerő-piaci egyenlőtlenség férfiak és nők között
  • családpolitikák változása
  • a férfiak és nők reprezentációja sajtóban, művészetekben
  • szexuális kisebbségek

A tanulmányok kiválasztásánál előnyt jelent, de nem kizáró jellegű feltétel az erdélyi magyar társadalmi valóságra való reflexió, leírás, elemzés vagy összehasonlítás formájában. A szerkesztők továbbá elsősorban olyan tanulmányok publikálását tartják kívánatosnak, amelyek a nemre nem puszta független, magyarázó változóként tekintenek, hanem ezt meghaladva a társadalmi nemek megkonstruált jellegét, ennek folyamatait és szereplőit vizsgálják.

A lapszám felelősei Geambașu Réka és Szalma Ivett.

A megjelentetni kívánt tanulmányok rövid, fél oldalas kivonatának beküldési határideje: 2013. dec. 15.

Az elkészült írások beküldési határideje: 2014. március 31.

A kapcsolattartás, valamint az írások beküldése a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. és Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címeken történik, valamint másolatban (cc) az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre is kérjük elküldeni.

A tanulmányok formai követelményeit a Tanulmányok beküldése cím alatt olvasható szerkesztési szabályok (ET) tartalmazzák.

Aktuális szám


et2023 1

Az Erdélyi Társadalom folyóirat a következő nemzetközi adatbázisokban jegyzett:

ceeol logogesis

 proquest logodatacitemta konyvtar sitelogo

Index Copernicus

Részletes kereső

A folyóirat támogatói

et tamogatok 2019 1

 

BGA logo 2022