Hírek

et logo 230 2



Call for Papers

AZ ERDÉLYI TÁRSADALOM szociológiai szakfolyóirat 2015/1-es számának tervezett témaköre:

Reziliencia – hatékonyság - az „intelligens alkalmazkodás" - reziliens intézmény és közösségfejlesztés - fenntartható fejlődés, szociális védelem és közösségi reziliencia - reziliencia fejlesztő programok – EU rezilienciapolitikája
A reziliencia általános értelemben rugalmas ellenállási vagy megbirkózási képesség, azaz valamely rendszernek – legyen az egyén, szervezet, közösség, vagy ökoszisztéma – azon reaktív képessége, hogy a sokkszerű, erőteljes, vagy akár a meg-megújuló negatív külső hatásokhoz is sikeresen adaptálódik. Köznapi értelemben a túlélés, a hosszú távú fennmaradás, a nehézségek ellenére is boldogulás képessége.

A személyiség rezilienciája nem csak magából a egyénből fakad. Az örökölt biológiai és pszichológiai adottságok és a társadalmi tényezők -- családszerkezet, anyanyelv, szociális, kulturális meghatározottságok, környezeti feltételek -- együttese váltja ki az adaptív reakciót, és határozza meg a reziliens viselkedés-módot.

A reziliencia komplex jelenség, amelyet az utóbbi években nem csak a személyiség-lélektanban és az ökológiában, de a társadalomtudományok területén is kutatnak: Miképpen alakulnak ki a diktatúrák, válságok, szélsőségesen rossz társadalmi és gazdasági viszonyok idején is olyan egyéni, vagy akár közösségi/kisebbségi reziliens viselkedés-módok, amelyek őrzik az egyéni/közösségi integritást és hozzájárulnak egy élhető társadalmi jelenléthez?

Az EU 2012 végén kidolgozott egy reziliencia politikát a 2014-2020-as időszakra, amelynek két fő irányvonala van: az egyik hangsúlyosan szocio-ökológiai és a katasztrófakockázat-csökkentést helyezi a fókuszba. A másik irányvonal a legsebezhetőbb társadalmi rétegekre kíván kiemelten figyelni és a fenntartható fejlődés, szociális védelem és közösségi reziliencia fejlesztés mentén tervez.
Az Erdélyi Társadalom a 2015/1-es lapszáma ebben a kérdéskörben vár vitaindító és kutatási eredményeket bemutató írásokat.
Lapszámfelelősök: Berszán Lídia, László Éva
A megjelentetni kívánt tanulmányok rövid kivonatának (fél oldal) beküldési határideje: 2014. május 10. Az elkészült tanulmányok beküldési határideje 2014. szeptember 10.

A megjelentetni kívánt tanulmányokat, recenziókat a következő emailcímekre várjuk: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

A tanulmányok formai követelményeit itt találják.

Aktuális szám


et2023 1

Az Erdélyi Társadalom folyóirat a következő nemzetközi adatbázisokban jegyzett:

ceeol logogesis

 proquest logodatacitemta konyvtar sitelogo

Index Copernicus

Részletes kereső

A folyóirat támogatói

et tamogatok 2019 1

 

BGA logo 2022